Vi har läst boken som vann Augustpriset, ”Egenmäktigt Förfarande” en roman om kärlek, av Lena Andersson
Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet. Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Lena Andersson skildrar här hur det känns att utsättas för den stormande passionen – utan att fullt ut kunna gå upp i den. Det är en detaljstudie i makt och besatthet, rolig och smärtsam om vartannat.
Augustprisets motivering:
"Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri."
Snajdarna rekommenderar boken. Den är bra (”mycket bra” revideras under kvällen till ”bra”). Lättläst och enkel och det är framförallt språket vi gillar (språket är bättre än boken). Samtalen i boken är dock för svåra för oss att följa - filosofiska och teoretiska – men det är i dessa Ester och Hugo når varandra.
Senare på kvällen enas tydligen gruppen om att Esters och Hugos relation är författarens egen relation med Roy Andersson!
Nästa bok:
Steglitsan / Gold Finch av Dona Tartt
Sommarböcker:
Kanada av Richard Ford
Valfri bok av Herbjörg Wassmo
Vid protokollet – sent omsider – Gunilla
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar