måndag 7 november 2011

Det stora huset av Nicole Krauss

Bokklubbsmöte torsdag 3 november, Deltagare var endast Cecilia & Pia som höll på att läsa "Det stora huset":

En mångbottnad bok om ett besjälat skrivbords färd mellan familjer och generationer för att till slut ”hitta hem”. Först långt fram i boken förstår man vad som driver historien framåt. Det handlar om en äldre judisk man, en antikhandlare, med förintelsen bakom sig som vill återskapa sin faders arbetsrum, så som det såg ut den dag Gestapo tvingade sig in i familjens hem.

En viktig detalj saknas dock: det skrivbord vid vilket fadern arbetade.
Den här äldre mannens beskriver sin drivkraft så här: ”Jag kan inte föra de döda tillbaka till livet, men jag kan för tillbaka den stol som en gång satt i, den säng de sov i.” Tack vare skrivbordet får vi titta in i ett antal personers liv. Det är många ”jag” vi får följa, deras liv flätas samman och präglas av förluster och koppling till förintelsen.
Pia och jag funderade lite på vad titeln ”Det stora huset” syftar på. Ingen kände till kopplingen till bibelns gamla testamente, Andra konungaboken som författaren har hämtat sitt tema ur. Svenska Dagbladet fick hjälpa oss med denna för oss avancerade koppling.



  • Tid och rum: sekvenser i olika människors liv från andra världskriget och till idag. Vi är i London, Chile, New York, Jerusalem.

  • Personerna: Det är flera ”jag”. Vi träffar alla personer två gånger – i olika kapitel. Inledningsvis anar man hur de här personerna hänger ihop, men det blir tydligt mot slutet där historien knyts ihop.

  • Språk och stil: Ett arbetat språk som varierar och det är lättillgängligt. Pia hade läst boken på engelska och hittade flera tyska ord. Så var det inte i den svenska översättningen. Språket kan variera från kapitel till kapitel beroende vem vi ”hälsar på hos”. Stilen varierar också: det finns till exempel ett avsnitt som beskriver en nattvandring i ett slott som får oss att associera till en hallucination eller till fantasy.

Rekommendation: Läs den! Det är spännande att upptäcka hur de olika personerna flätas samman. Vi vill beskriva detta pusslande som att boken bjuder på ett detektivarbete. Lite krävande eftersom det är många personer som man måste hålla reda på – men det går bra om man antecknar lite i marginalen!

Nästa träff:
Datum: 7 december
Bok: En Dag (David Nichols). En lättläst bestseller
Dikt: 2 dikter var av Tomas Tranströmer.
Övrigt: Vi går på bion En dag ihop och snackar om likheter/skillnader
Ansvarig: Pia

Vid protokollet: Cecilia

Inga kommentarer: